HTML

TBC ProgBlog

Írások programozás, számítógépes biztonság és számítógépes hálózatok témákörökben, melyek fontosak vagy érdekesek, mégis alig esik róluk szó.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Biztonsági mentés

2012.12.21. 20:44 TBC

Egy rendkívül fontos, de rendkívüli módon elhanyagolt és mellőzött témáról lesz szó.

Jó dolog, hogy a midern technikai eszközökkel együtt modern tárolóeszközeink is vannak. Egy CD-re, DVD-re, merevlemezre, pendrájvra kis mérete ellenére simán ráfér jónéhány könyv, többezer fénykép, stb. Arról azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy ezek az eszközök (háttértárak) messze nem örök életűek. Még ha vigyázunk is rájuk, pár év alatt könnyen tönkremehet akármelyikük. 10-20 év távlatából meg egyáltalán nem ritka, hogy egy-egy CD, DVD, (esetleg flopi) olvashatatlanná váljon. Ha pedig tönkremegy, arról az adatokat visszanyerni szinte lehetetlen. (Sőt... egy adat elvesztéséhez nem is kell, hogy tönkremenjen valami. Elég egy véletlen törlés is...)

Azt szerintem senkinek nem kell ecsetelni, hogy az adataink nagy része pótolhatatlan. Gondoljunk csak a fényképekre. Ha tönkremegy a fényképeket tároló merevlemez, azokat a képeket már sehonna nnem tudjuk pótolni.

Hogy ez ne történjen meg, ami egy kicsit is fontos, arról bizony biztonsági másolatot kell készítenünk. Persze, azt gondoljuk, hogy felesleges. Jó a gépünk, megbízható, minek csináljunk róla másolatot? Azt azonban elfelejtjük, hogy az a jó gép is elromolhat, elszállhat a vincseszter, bedögölhet a pendrájv, eltörhet a DVD... vagy egyszerűen véletlenül valaki (vagy mi magunk, óvatlanságból) letörli a fájljainkat. Soha nem szabad arra hagyatkozni, hogy "jó a gép, úgyis meglesznek ott."

Hogyan készítsünk biztonsági másolatot?
Erre léteznek többé-kevésbé bonyolult szoftverek. Azonban semmi ilyenre nem lesz szükségünk. Egy hétköznapi biztonsági mentés mindössze annyiból áll, hogy valahová kimentjük a fontos adatokat, képeket, fájlokat.

Hová mentsük?
A legkézenfekvőbb megoldás: írjuk ki például DVD-re. Vagy másoljuk ki pendrájvra. Esetleg külső merevlemezre.

Készítettem egy biztonsági másolatot. Most már biztonságban vannak az adataim? A gépről törölhetem is őket?
Nem, illetve nem. Ha mentés után az eredetit töröljük, semmivel nem vagyunk előbbre. Mindig azt kell nézni, hogy az az adat hány példányban van meg. Ha csak egyetlen példányban (azaz nincs róla biztonsági mentés), akkor egyáltalán nincsenek biztonságban az adataink. Ha két példányban van meg, az sem nyújt 100%-os biztonságot. Hiszen egy DVD is tönkremehet, egy pendrájv elektronikája is használhatatlanná válhat. Könnyen előfordulhat, hogy az eredeti tönkremegy/letörli valaki/stb, elővesszük a biztonsági másolatot, és döbbenten tapasztaljuk, hogy az is olvashatatlan. Sajnos előfordulhat.

Hány biztonsági másolatot kell készítenünk, hogy teljes biztonságban legyenek adataink?
Igazából akárhány másolatot készítünk, valami kis valószínűsége van, hogy mégis elveszik. Azonban két másolat már bőven elegendő biztonságot nyújt. Én azt szoktam mondani, hogy a fontosabb dolgokról illik két másolatot készíteni, a nagyon-nagyon fontosakról meg hármat. Lehetőleg különböző tíousú adathordozókra. Én elsődlegesen DVD-kre szoktam kimenteni az adataimat. Másodlagosan egy külső merevlemezt (vincsesztert) használok biztonsági mentésre, és harmadlagosan, a különösen fontos dolgokat még kimentem egy erre rendszeresített pendrájvra. Bár erre lehet, hogy azt mondják sokan, hogy nem a legbölcsebb dolog, ugyanis a pendrájv nem a megbízhatóságáról híres, de nagyobb biztonságban érzem az adataimat, ha három különböző jellegű háttértáron pihennek.

Elkészítettem két-három biztonsági másolatot. Most végre már megnyugodhatok?
Még nem. A másolatokat lehetőség szerint biztos helyen kell tárolni (nagyon paranoiások 2-3 különböző helyen is tárolhatják), megfelelő körülmények között. (Szóval a dohos pincébe, vagy a télen jéghideg, nyáron forró padlásra bedobozolni nem épp a legmegfelelőbb.) Továbbá legalább párévente ellenőrizzük le, hogy a másolatok olvashatóak-e! Sajnos - ahogy már írtam többször - ezek a tárolóeszközök nem túl időtállóak.

Összefoglalva: ami egy kicsit is fontos, arról készítsünk biztonsági másolatot! Ami nagyon fontos, arról kettőt is. Gondoljunk mindig arra, hogy mit veszítenénk, ha az adataink hirtelen elvesznének?

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság informatika számítástechnika biztonsági mentés háttértár

A bejegyzés trackback címe:

https://tbcprog.blog.hu/api/trackback/id/tr344957112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása